Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğü

Erasmus+ KA131 / 2023 - 2024 Sözleşme Dönemi Öğrenci Staj Hareketliliği İlanı (Uşak Üniversitesi Konsorsiyumu)

Proje Numarası: 2023-1-TR01-KA131-HED-000121630

Başvuru Başlangıç Tarihi: 04.12.2024

Başvuru Bitiş Tarihi: 18.12.2024

Başvuru Adresi: https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr 

Kontenjan Sayısı: 2

 

Başvuru Koşulu:

TRÜ’de Kayıtlı Öğrenci Olmak

- Onaylı Kabul Belgesine Sahip Olmak

- Erasmus+ Değişim Programı için TRÜ YDYO Tarafından 06.11.2024 - 08.11.2024 Tarihinde Düzenlenmiş Yabancı Dil Sınavlarına Katılmış Olmak

 

Erasmus+ Değişim Programı Öğrenci Staj Hareketliliği Nedir?

Erasmus+ Değişim Programı Öğrenci Staj Hareketliliği, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurt dışındaki bir işletmede veya uygun olan başka bir kurumda staj yapmasıdır. 'Staj', bir yararlanıcının programa katılan başka bir ülkedeki bir işletme veya organizasyon bünyesindeki mesleki eğitim alma veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. 

Erasmus+ Değişim Programı Öğrenci Staj Hareketliliği kapsamında ikili anlaşma gerekliliği yoktur. Programdan faydalanmaya hak kazanan öğrencilere kendilerine staj yeri bulmaları için belli bir süre tanınacaktır. Başvuru ve sınav süreci sona erdiğinde staj yeri bulunması için yapılması gerekenlerle ilgili detaylı bilgilendirme koordinatörlüğümüz tarafından yapılacaktır.

 

Başvuru Şartları

- Adayların TRÜ’de kayıtlı tam zamanlı öğrenci olmaları gerekmektedir.

- Başvuru şartları ve değerlendirme kriterleri TRÜ Erasmus Yönergesi çerçevesinde oluşturulmaktadır. Yönerge için tıklayınız.

- 2024-2025 akademik yılı güz dönemi sonunda mezun durumunda olacak öğrenciler başvuru yapamaz.

- Okulu uzayan öğrencilerin Erasmus+ değişim programı öğrenim hareketliliği yapabilmesi için bir dönemde en az 30 ECTS değerinde ders alma zorunluluğu vardır. 

- Lisans için en az 2,20, Yüksek Lisans ve Doktora için en az 2,50 ortalamaya sahip olan öğrenciler başvuru yapabilirler.

- Lisansüstü öğrencisi olup henüz akademik ortalaması olmayan öğrenciler lisans akademik ortalamaları 2.50 olması şartıyla başvuru yapabilirler. Ancak bu durumdaki lisansüstü öğrencilerin akademik ortalamalarını gösteren öğrenci işlerinden onaylı transkript belgelerini online başvuru süreci bitmeden Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğüne iletmeleri zorunludur. Aksi takdirde bu öğrenciler değerlendirmeye alınamayacakları için eleneceklerdir. 

- Lisansüstü öğrencisi olup akademik ortalaması 0 görünen öğrencilerin bir önceki eğitim düzeylerine ait mezuniyet transkriptlerini online başvuru süreci bitmeden Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğüne iletmeleri zorunludur. Aksi takdirde bu öğrenciler değerlendirmeye alınamayacakları için eleneceklerdir.

- Lisansüstü bilimsel hazırlıkta okumakta olan öğrenciler Erasmus+ Değişim Programı Öğrenim Hareketliliğinden faydalanamamaktadır.

- TRÜ’de öğrenim görmekte olan 1. sınıf öğrencileri başvuruda bulunabilir ancak 1. sınıf öğrenim süreçleri boyunca hareketlilikten faydalanamamaktadırlar.

- Lisans birinci sınıf öğrencisi olup akademik ortalaması 0 görünen öğrencilerin bir önceki eğitim düzeylerine ait diploma notları online başvuru süreci bitmeden Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğüne iletmeleri zorunludur. Aksi takdirde bu öğrenciler değerlendirmeye alınamayacakları için eleneceklerdir.

Bir öğrenci Erasmus öğrenim faaliyetinden, aynı öğrenim kademesi içinde (lisans, yüksek lisans veya doktora) toplamda 12 aya kadar hibe alarak faydalanabilir. Daha önce Öğrenci Öğrenim ya da Staj Hareketliliği programından faydalanmış öğrenciler geriye kalan sürelerinin yeterli olması şartıyla başvuru yapabilirler.

 

Staj Yapılabilecek / Yapılamayacak Kurumlar

Erasmus+ Değişim Programı Öğrenci Staj Hareketliliği, öğrencinin, öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir. Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalı ve staj faaliyeti öğrencinin mesleki gelişimine katkıda bulunmalıdır.
Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri, üniversiteler ve işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olmalıdır. Öğrencilerin kendi bilimsel çalışmalarını tamamlamak veya desteklemek üzere yurt dışındaki laboratuvarlarda yaptıkları deneyler, laboratuvar çalışmaları veya bilimsel araştırmalar/projeler staj faaliyeti olarak kabul edilemez. Akademik çalışma veya tez çalışması amaçlı staj faaliyeti gerçekleştirilemez. 

Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ kapsamında yükseköğretim staj faaliyeti için uygun değildir:

- Avrupa Birliği kurumları ve AB Ajansları

- AB programlarını yürüten Ulusal Ajans ve benzeri kuruluşlar 

*Erasmus+ Değişim Programı Öğrenci Staj Hareketkliliği kapsamında öğrenciler tarafından alınacak olan "Kabul Belgesi" bölüm koordinatörleri tarafından onaylanmalıdır. Aksi halde kabul belgesinin geçerliliği olmayacaktır. 

 

Maddi Destek (Burs) Miktarları

Ülkeler ve ilgili ülkelere göre verilecek aylık burs miktarları için tıklayınız.

 

Değerlendirme Kriterleri

- Yüz yüze yapılan dil sınavında, yazılı sınav %75, konuşma sınavı %25 oranında dikkate alınarak toplam dil notu hesaplanır.

- Transkriptinizde yazan akademik ortalamanız 25 ile çarpılarak Erasmus+ notunuza dahil edilecek akademik ortalama notunuz hesaplanır.

- Nihai Erasmus+ notu hesaplanırken akademik ortalama %50, toplam dil notu %50 oranında dikkate alınır.

- Öğrenciler nihai Erasmus+ notuna göre bölüm ya da fakültelere eşit kontenjan ayrılarak ve ülke tercihleri dikkate alınarak seçilir.

- Öğrencilerin öğrenim ve staj hareketliliklerine aynı anda başvurması durumunda nihai Erasmus+ puanlarına 10 puan kesinti uygulanır: Yükseköğretim kurumunun öğrenim ve staj hareketliliği seçimlerini aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde gerçekleştirmesi halinde; daha önce hareketlilikten faydalanmayan bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, “10 puan” azaltmanın hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır.

- Daha önce programlardan faydalanmış olan veya faydalanmak üzere ilan edilen listelerde asil olarak yer alan öğrencilerin nihai Erasmus+ notunda 10 puan kesinti uygulanır.

- Daha önce programlardan birine başvurmuş ve kendilerine tanınan süre dışında hakkından feragat etmiş öğrencilerin nihai Erasmus+ puanlarına 10 puan kesinti uygulanır.

- Programdan daha önce 2 kez veya daha fazla faydalanmış öğrencilerden yapılacak kesinti artarak devam eder. Örneğin programdan 2 kez faydalanmış öğrencilerin 3. başvurularında nihai Erasmus notundan 20 puan kesinti uygulanır. Aynı durumdaki öğrencilerin 4. başvurularında ise 30 puan kesinti uygulanır. Tüm puan kesintileri tekrar yapılan başvurularda katlanarak devam eder.

- Engelli öğrencilerin (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) nihai Erasmus+ puanına +10 puan uygulanır. Bu durumdaki öğrencilerin online başvuru süreci sona ermeden önce, durumlarını gösteren belgelerini Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğüne iletmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde bu durumdaki öğrencilere + puan uygulaması yapılamayacaktır.

- Şehit ve gazi çocuklarının (belgelenmesi kaydıyla) nihai Erasmus+ puanına +15 puan uygulanır. Bu durumdaki öğrencilerin online başvuru süreci sona ermeden önce, durumlarını gösteren belgelerini Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğüne iletmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde bu durumdaki öğrencilere + puan uygulaması yapılamayacaktır.

- 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilerin (belgelenmesi kaydıyla) Erasmus+ puanına +10 puan uygulanır. Bu durumdaki öğrencilerin online başvuru süreci sona ermeden önce, durumlarını gösteren belgelerini Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğüne iletmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde bu durumdaki öğrencilere + puan uygulaması yapılamayacaktır.

- Vatandaşı olunan ülkede Erasmus+ faaliyeti gerçekleştirecek öğrencilerin nihai Erasmus+ puanına 10 puan kesinti uygulanır.

- TRÜ Dış İlişkiler Kurum Koordinatörlüğü tarafından daha önce düzenlenen toplantılara katılmayan öğrencilerin nihai Erasmus+ puanına 5 puan kesinti uygulanır.

 

Staj Süresi ve Stajın Yapılabileceği Dönem 

- Erasmus+ değişim programı kapsamında staj süresi en az 2 ay, en fazla 12 aydır. 2 aydan kısa staj yapılması mümkün değildir.

- 2023-1-TR01-KA131-HED-000121630 proje kapsamında bütçe kontrolüne bağlı olarak staj süresi asgari süre olan 2 ay ile sınırlandırılmıştır.

- Daha önce programdan faydalanmış olan öğrenciler (Öğrenim + Staj) her bir eğitim düzeyi için lisans-yüksek lisans-doktora ayrı ayrı olmak üzere 12 ayı aşmamak şartıyla Erasmus+ döneminde yeniden başvuru yapabilirler. 

- Erasmus+ döneminde TRÜ’de kayıtlı öğrenci olduğu dönemde başvuru yaparak hak kazanmış olmak şartıyla mezun olan öğrenciler de mezuniyet tarihinden sonra 1 yıl içerisinde staj faaliyeti gerçekleştirebilirler. 

- Staja başvuran öğrencilerimizin en geç 31 Temmuz 2025 tarihine kadar staj faaliyetini gerçekleştirip dönmüş olmaları gerekmektedir.

 

Özel İhtiyaç Desteği

Engelli öğrencilere durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ekstra maddi destek sağlanacaktır. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Menüyü Kapat